Rozumiem, nie pokazuj
więcej tej informacji
Strona (jak KAŻDA inna) korzysta z plików cookies w celach statystycznych. Informacja o cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
informacja o cookies
WEBMASTER: WINDUX
Wszelkie prawa zastrzeżone. Autor strony nie wyraża zgody na komercyjne wykorzystanie zawartych tu informacji.

*****

Kuchnie węglowe, piece i kuchnie kaflowe


Salon Grzewczy Sobkowiak

ul. Ogrodowa 20, Świdnica k/ Zielonej Góry
tel. / fax (68) 327-33-41, tel. kom. 606756498
e-mail: biuro@salonsobkowiak.pl


*****


Oferta skrócona z linkami do filmów.

W ofercie firmy:


  • kominki gazowe (na gaz ziemny, propan-butan) z w pełni realistycznym wysokim ogniem przestrzennym (jak w ognisku), nie do odróżnienia, czy pali się gaz, czy ogień z polan drewnianych, dzięki zastosowaniu najnowocześniejszego na świecie palnika "Dynamic Flame". Oferują one najpiękniejszy istniejący ogień gazowy. Film z tym fascynującym ogniem Mogą być montowane z powodzeniem zarówno w obudowach rustykalnych, portalowych, jak i nowoczesnych. Film przedstawiający te prestiżowe kominki gazowe
    Mają zamkniętą komorę spalania (pobierają powietrze bezpośrednio z zewnątrz). Przystosowane do domów energooszczędnych z rekuperacją. Programowanie dobowe lub tygodniowe z funkcją termostatu. Wyposażone są w niezawodny nowoczesny układ sterowania Honeywell, a nie przestarzały Mertik. Urządzenia same automatycznie przeprowadzają co jakiś czas procedurę testową modułu sterującego, spełniając surowe wymogi bezpieczeństwa. Dodatkowym zabezpieczeniem płomienia są osobne elektrody: zapłonowa i jonizacyjna. Nie wymagają palnika pilotowego (oszczędność gazu, bezpieczeństwo). Zdalne sterowanie pilotem (z termostatem), smartfonem, tabletem. Można nimi włączać także oświetlenie kratek wlotowych i wylotowych, pełniących funkcję czterech urokliwych kinkietów. Przystosowane do współpracy z automatyką domu inteligentnego. W darmowym systemie Eco Wave (widowiskowe panowanie nad mocą i ciepłem), szybkim ruchem palca, możemy wyczarować sobie na tablecie (smartfonie) indywidualny dynamiczny spektakl ogniowy, przy zmniejszonym zużyciu gazu do 50%. Zobacz film z Eco Wave i jeszcze jeden film
    Są najwyższej jakości i najbezpieczniejszymi wkładami gazowymi na rynku.
    Dzięki zastosowaniu inteligentnego systemu Power Vent, możliwe jest umieszczenie i użytkowanie ich w każdym miejscu domu, w którym zabronione jest ich zamontowanie z przyczyn technicznych lub w każdym innym budynku, w którym normalnie nie można byłoby z nich bezpiecznie korzystać, ze względu na brak wolnych kanałów dymowych (apartamenty, restauracje, hotele, domy szeregowe, budownictwo wielorodzinne). Film przedstawiający Power Vent



  • zdrowe ciepłe kominki akumulacyjne, nowej generacji, sterowane automatyką (komfort i bezpieczeństwo użytkowania), do nowoczesnych domów z rekuperacją (także z wentylacją grawitacyjną). Poprzez przyjemnie rozgrzaną obudowę (kaflową lub gładką szamotową), emitują promieniowanie podczerwone przyjazne alergikom. Pali się w nich raz lub dwa razy dziennie, zależnie od modelu, gdyż energia kumuluje się w ceramice, a nie uchodzi do komina. Nigdy nie stygną przez cały sezon grzewczy. Są bardzo ekonomiczne. Nie trują środowiska, gdyż zachodzi w nich całkowite i zupełne spalanie drewna (brak dymu z komina) w temperaturze 600-800ºC. Dzięki temu czysto spalają zarówno drewno liściaste, brykiety drzewne, jak i drewno iglaste! Paleniska mają podwójne przeszklenie. Spełniają wymagania Ekoprojektu i surowe normy europejskie (niemieckie, austriackie). Dostępne z wymiennikiem wodnym do CO (możliwość pracy w najnowocześniejszych układach hydraulicznych z pompą ciepła, kotłem gazowym, na pellet). Mogą być wykorzystane w stabilnych hybrydowych instalacjach grzewczych (akumulacja+woda+DGP), dostosowanych do indywidualnych potrzeb. W opcji piekarnik (z podwójnym przeszkleniem), wyłożony szamotem, nagrzewający się do 300ºC! Z łatwością piecze nawet - wymagające wysokich temperatur - pizze i chleby. Kominki nowej generacji (ale bez wymiennika wodnego) są bardzo dobrą alternatywą komfortowego ogrzewania domu energooszczędnego, gdy zawiedzie główne ogrzewanie (awaria, brak prądu), gdyż mogą pracować bez automatyki. Świetnie współpracują i uzupełniają się z akumulacyjnymi piecami kuchennymi nowej generacji. Więcej: tutaj



  • ciepłe kominki akumulacyjne, najnowszej generacji, na pellet, przystosowane do ogrzewania nowoczesnych domów z rekuperacją (także wentylacją grawitacyjną). W pełni automatyczne i ekologiczne, a jednocześnie bardzo przyjazne dla domowników, emitujące zdrowe promieniowanie podczerwone (przyjazne alergikom) ze swych rozgrzanych ścian kaflowych lub szamotowych. Spełniają wymagania Ekoprojektu, wpisują się we współczesne trendy ochrony środowiska, w tym ograniczenia smogu oraz wykorzystania odnawialnych źródeł energii. Występują jako ogrzewacze wodne, akumulacyjne i kombinacja tych dwóch systemów, co pozwala na bardzo dokładne zarządzanie wyprodukowaną przez nich energią. Choć są mocno zaawansowane technicznie, to jednak pozwalają się do siebie przytulić i wygrzać, jak dawne piece kaflowe. Sterowanie przez centralkę z dotykowym ekranem LCD, zdalnie przez telefon lub przez moduł internetowy (np. tablet). Współpracują z automatyką domu inteligentnego. Programowanie dobowe, tygodniowe. Czujnik pogodowy. Możliwa współpraca z termostatem pokojowym. Zintegrowany z paleniskiem zasobnik na opał może pomieścić nawet 65 kG pelletu. Ma możliwość zwiększenia pojemności. Charakteryzują się ponad standardowym komfortem użytkowania. Idealne dla zabieganych użytkowników. Stanowią doskonałe połączenie ekonomii, wygody i ekologii,



  • akumulacyjne piece kuchenne, nowej generacji, sterowane automatyką, z widocznym ogniem w palenisku z podwójnym przeszkleniem. Przystosowane do nowoczesnych domów z rekuperacją (lub z wentylacją grawitacyjną). Energię cieplną kumulują w swej masie ceramicznej i później wolno, w ciągu 12. godzin, oddają - w sposób stabilny - do otoczenia, poprzez swoje rozgrzane ściany kaflowe (lub gładkie szamotowe) w postaci emitowania zdrowego promieniowania podczerwonego, przyjaznego alergikom. Możliwe palenie tylko dwa razy dziennie (rano i wieczorem), gdyż energia kumuluje się w ceramice, a nie ucieka do komina. Dzięki temu, ich rozgrzane ściany nigdy nie stygną. Obsługa ich jest łatwa, przyjemna i komfortowa. Rozpalamy ogień w palenisku, zamykamy przeszklone drzwiczki, a automatyka sama steruje za nas procesami palenia, przy zawsze czystej szybie. Są bardzo bezpieczne w użytkowaniu, gdyż sterownik nie pozwala na popełnianie błędów. Charakteryzują się całkowitym i zupełnym spalaniem drewna w temperaturze 600-800ºC, dzięki czemu czysto spalają drewno liściaste, iglaste i brykiety drzewne. Nie trują środowiska (brak dymu z komina). Spełniają wymagania Ekoprojektu i surowe normy europejskie (niemieckie, austriackie). Piekarnik (z podwójnym przeszkleniem), wyłożony szamotem, nagrzewa się do 300ºC! Z łatwością piecze pizze i chleby. Mogą mieć ciepłe przypiecki, zapiecki, napiecki. W opcji mogą posiadać jeden lub dwa wymienniki wodne do CO. Z jednym wymiennikiem ogrzeją powierzchnię do 75 m2, a z dwoma do 150 m2. Można je wykorzystać w stabilnych hybrydowych instalacjach grzewczych (akumulacja+woda+DGP), dostosowanych do indywidualnych potrzeb. Możliwa jest ich praca bez automatyki. Gdy zawiedzie główne ogrzewanie domu (awaria, brak prądu), są bardzo dobrą alternatywą komfortowego ogrzewania zastępczego i do przygotowywania zdrowych posiłków. Mogą być rozbudowane o płytę indukcyjną lub ceramiczną, kuchenkę gazową lub dodatkowy piekarnik elektryczny. Więcej: tutaj



  • pokojowe piece akumulacyjne nowej generacji, sterowane automatyką, z widocznym ogniem w palenisku z podwójnym przeszkleniem, przystosowane do ogrzewania nowoczesnych domów z rekuperacją (także wentylacją grawitacyjną). To najzdrowsze i najprzyjaźniejsze dla człowieka (zwłaszcza dla alergików) urządzenia grzewcze, do których możemy przytulić się, przylgnąć całym ciałem i wchłonąć w siebie zdrowe promieniowanie. Nie wzbudzają kurzu, nie brudzą ścian. Energię cieplną gromadzą w swej masie ceramicznej i później do 16. godzin oddają ją w sposób stabilny do otoczenia poprzez promieniowanie podczerwone, emitowane ze swojsko rozgrzanych ścian. Możliwe palenie raz lub dwa razy dziennie. Przez cały sezon grzewczy emanują miękkim, zniewalającym ciepłem. Nigdy nie stygną. Są na drewno liściaste i iglaste! Nie trują środowiska (brak dymu z komina). Spełniają wymagania Ekoprojektu i surowe normy europejskie (niemieckie, austriackie). Dostępne z wymiennikiem wodnym do CO (możliwość pracy w najnowocześniejszych układach hydraulicznych z pompą ciepła, kotłem gazowym, na pellet). Mogą być wykorzystane w stabilnych hybrydowych instalacjach grzewczych (akumulacja+woda+DGP), dostosowanych do indywidualnych potrzeb. W opcji piekarnik (z podwójnym przeszkleniem), wyłożony szamotem, nagrzewający się do 300ºC! Z łatwością piecze nawet - wymagające wysokich temperatur - pizze i chleby. Są bardzo dobrą alternatywą komfortowego ogrzewania zastępczego, gdy zawiedzie główne ogrzewanie domu (awaria, brak prądu), gdyż mogą pracować bez automatyki. Świetnie współpracują i uzupełniają się z akumulacyjnymi piecami kuchennymi nowej generacji. Link do filmu z takim piecem akumulacyjnym nowej generacji
    Więcej o pokojowych piecach akumulacyjnych nowej generacji sterowanych automatyką: tutaj



  • ekskluzywne niemieckie wkłady kominkowe Spartherm typu Premium (proste, narożne, trójstronne, a nawet czterostronne - z najczystszym spektaklem ogniowym na rynku). Nie mają widocznych żadnych metalowych ram, klamek, tylko smukłe szyby i niezakłócony widok ognia. Są eleganckie i wyrafinowane. Zdalne interaktywne sterowanie pracą kominka odbywa się intuicyjnie za pomocą darmowej aplikacji w smartfonie lub tablecie, która zarządza elektronicznymi modułami sterującymi (najnowszy stopień rozwoju układów sterowania spalaniem). W przypadku braku prądu, obsługa ręczna. Mogą być wyposażone w niezawodne, bezgłośnie i płynnie, podnoszone elektrycznie szyby. Urządzenia grzewcze tej firmy na filmie W opcji układ regulacji ciągu (pełna kontrola), zapewniający wysoki komfort obsługi i optymalne spalanie (ograniczenie powstawania sadzy i emisji spalin). Spełniają wymagania Ekoprojektu i surowe normy europejskie (niemieckie, austriackie). Film przedstawiający wkłady kominkowe Premium Możliwy w opcji ciągły elektroniczny monitoring warunków otoczenia w domu z rekuperacją i w pełni automatyczna reakcja w przypadku awarii (dodatkowa centralka ostrzegawcza). Premium sojusznikiem w miłosnych podbojach Ciągły monitoring zapewnia, że do pomieszczenia z kominkiem nie przedostaną się niebezpieczne gazy spalinowe. Premium jako remedium na brak prądu



  • austriackie wkłady i piece kominkowe firmy Austroflamm. Są z najwyższej półki jakościowej. Przystosowane do domów z rekuperacją. Austroflamm - prostota i piękno formy. Posiadają najładniejszy spektakl ogniowy na rynku wśród urządzeń bez automatyki. Czysty, burzliwy teatr ogniowy Przy posiadaniu nawet trzech szyb w palenisku, spektakl ogniowy jest u nich zawsze nieskazitelnie czysty. Są perfekcyjnie wykonane, z najwyższej jakości materiałów (np. rączki, pokrętła, inne elementy wyposażenia wykonane są z drewna tekowego). Perfekcja kształtu, perfekcja wykonania. Paleniska mają wyłożone, opatentowanym przez firmę, jasnym kremowym keramotem, który nie osmala się, jest ciągle czysty. Wyposażone w system akumulacyjny HMS, wolno oddają ciepło do otoczenia w ciągu 9 godzin (zmniejszenie o 2/3 kosztów ogrzewania w stosunku do urządzenia grzewczego bez tego systemu), a w system XTRA do 16 godzin. Piece z XTRA mogą posiadać piekarnik, piekący nawet chleby. Są bardzo oszczędne. Spełniają najsurowsze normy europejskie.
    W ofercie firmy piece kominkowe na pellet, w tym - jedyny w swoim rodzaju - piec opalany pelletem i drewnem w jednym palenisku. Wystarczy przełączyć piec na odpowiedni tryb palenia i mamy natychmiastową zmianę. Idealny dla osób zapracowanych i dbających o wygody. Sterowanie na ekranie dotykowym centralki, pilotem lub za pomocą aplikacji w smartfonie. Bardzo wysoki komfort użytkowania. Elegancka hybryda na pellet i drewno



  • 2 w 1 wąskie piece kominkowe typu kombi, opalane pelletem i drewnem, niemieckiej firmy Max Blank, z dodatkową funkcją wzniecania płomieni z pelletu na wysokość aż do 65 cm. Posiadają niesamowicie piękną i najwyższą dwukolorową animację słupa ognia na rynku, niedościgłą dla wszystkich innych dostępnych urządzeń pelletowych. Niewiele w nich kominka (są smukłe i kolumnowe), a dużo ognia. Widowiskowy ogień pelletowy Przestawienie pieca z pelletu na drewno lub odwrotnie zajmuje tylko 5 minut. Nastrojowy ogień z drewna Sensacją jest to, że (wszystkie piece firmy, jako jedyne na rynku) do spalania pelletów nie potrzebują prądu, ani żadnej skomplikowanej automatyki. Bezprądowy piec z boczną szybą na pellet i drewno Jednorazowy załadunek pelletów pali się w nich od 1,6 do 2 godzin, natomiast piece oddają - skumulowane w sobie - ciepło od 4 do 7 godzin, przy jednorazowym wsadzie paliwa. Pelletowe spektakle ogniowe są w pełni wydajne i efektywne od początku do końca - i po prostu nieopisanie piękne. Najmnniejszy z piecyków kombi Spala się w nich do 99,7 % pelletu, zostaje tylko 0,3 do 0,5 % biodegradowalnego popiołu. Popielnik opróżnia się tylko 1 - 3 razy na sezon grzewczy. Bezprądowy okrągły piec na pellet i drewno Przystosowane są do domów z rekuperacją. Spełniają najsurowsze normy europejskie. Szczególnie przydatne w małych domach szeregowych, apartamentach, loftach, gdzie nie ma miejsca na szersze urządzenia i na składowanie drewna. Pellet w workach możemy kupować, w małych ilościach, na bieżąco i go spalać, bez długotrwałego sezonowania, jak drewno.



  • okrągły piec kominkowy Vulkan, z najnowocześniejszym bezprądowym rodzajem ognia na pellet, niemieckiej firmy Max Blank, posiadający - umieszczone naprzeciwko siebie - dwoje drzwi z przestronnymi półokrągłymi szybami, umożliwiającymi podziwianie w nim teatru ogniowego 360º wokoło niego. Dzięki temu, że ogień w nim widoczny jest z każdego miejsca w pomieszczeniu, jest wymarzonym urządzenien grzewczym do zamontowania pośrodku wnętrza. Jest niesamowity pod każdym względem. W minutę napełnia się go pelletem i rozpala. Ogień ma wysoki, dynamiczny i niesłychanie piękny. Ładniejszy od ognia z drewna. Wysoki, bardzo czysty i piękny ogień w Vulkanie Jednorazowy załadunek pelletów pali się w nim efektywnie od 1,4 do 2 godzin, natomiast - skumulowane w sobie - ciepło oddaje jeszcze od 4 do 7 godzin, przy jednorazowym wsadzie paliwa. Pomimo tego, że jest na pellet, obywa się zupełnie bez prądu (niezawodność, bezawaryjność, brak odgłosów dmuchawy). Spala się w nim do 99,7 % pelletu, a zostaje tylko 0,3 do 0,5 % biodegradowalnego popiołu. Popielnik opróżnia się tylko 1 - 2 razy na sezon grzewczy. Bezprądowy okrągły piec na pellet Vulkan Praktycznie można powiedzieć, że jest bezobsługowy i niezwykle wygodny i czysty w eksploatacji. Pellet kupujemy w workach, jak karmę dla psa, i tylko tyle ile nam potrzeba. Nie musimy go składować i sezonować w hałdach. Popiołu właściwie nie ma, a samo zapalenie piecyka jest tak proste i szybkie, jak zapalenie znicza. W nagrodę możemy podziwiać duży, zapierający dech w piersiach, ekologiczny (dwubarwny) ogień wulkaniczny. Niesamowita wygoda i prestiż. Przystosowany do domów z rekuperacją. Spełnia najsurowsze normy europejskie. Spodoba się nie tylko osobom zapracowanym i lubiącym wygody.



  • piece akumulacyjne kombi, opalane pelletem i drewnem, niemieckiej firmy Max Blank, wyposażone w piekarnik. Wysokie płomienie pelletu są równie piękne, a nawet jaśniejsze i czystsze niż płomienie z drewna. Piec na pellet i drewno z piekarnikiem Przestawienie pieca z palenia drewnem na pellety i odwrotnie trwa tylko minutę. Palenie pelletami jest zresztą tak wygodne, że wielu użytkowników pali w nich przede wszystkim pelletami. Ogień pelletowy w piecu obłożonym łupkiem Gdy tylko przyjemne ciepło roztoczy się dokoła pieca, możecie Państwo również gotować i piec bez dodatkowego zużycia paliwa i energii, gdyż piece, posiadając piekarnik lub nie, zużywają taką samą ilość opału, a do spalania pelletu nie potrzebują elektryczności. Piec z piekarnikiem z ceramiką po bokach Ogrzewają, relaksują, gotują i pieką w sposób ekologiczny. Piekarnik nagrzewa się w nich do 250ºC, więc nawet pizze i chleby wypieka się w nich wyśmienite. Ekologiczne wypieki Jednorazowy załadunek pelletów pali się w nich efektywnie do 6 godzin, natomiast - skumulowane w sobie - ciepło emitują jeszcze nawet do 18 godzin, przy jednorazowym wsadzie paliwa (niezależność, komfort). Piec z piekarnikiem, wyglądający jak mebel z przeszkloną witryną Spala się w nich do 99,7 % pelletu, zostaje tylko 0,3 do 0,5 % biodegradowalnego popiołu. Popielnik opróżnia się tylko 1 - 3 razy na sezon grzewczy. Piec z piekarnikiem z naturalnym kamieniem Przystosowane są do domów z rekuperacją. Spełniają najsurowsze normy europejskie. Piece na pellet i drewno z piekarnikiem



  • klimatyczne kominki otwarte Urfeuer niemieckiej firmy Brunner, salonowe i kuchenne, z możliwością zamontowania w nich obrotowego rożna elektrycznego i użytkowania grilla. Kominki z rożnem i grillem posiadają oświetlenie halogenowe w górnej części paleniska, ułatwiające obserwację piekących się przysmaków. Jedyne w swoim rodzaju i genialne. Dla miłośników żywego otwartego ognia i biesiadowania. Film z oryginalnym ogniskiem w salonie Dedykowane tym, którzy w swym domu potrzebują nie tyle ogrzewania, bo już je mają, co bliskości pierwotnego ognia. Oferują bliski kontakt z ogniem bez nadmiaru ciepła. Z nimi koncentrujemy się bardziej na tym, co zmysłowe - mniej na mocy grzewczej, gdyż przeznaczone są raczej do uszczęśliwienia duszy, niż ciała. Posiadają, spuszczaną z góry, kratkę przeciwiskrową. Gdy mamy życzenie ją opuścić, jest prawie niewidoczna na tle ognia. Z jednej strony chroni przed wypadającymi iskrami, z drugiej jest stabilizatorem otwartego ognia, osłaniając go przed przeciągami. Ogień dla zmysłów - poczuć ciepło, zapach, usłyszeć trzask płomieni. Film Są przystosowane do domów energooszczędnych z rekuperacją. Konstrukcyjnie są tak zbudowane, że pomimo tego, że posiadają otwartą komorę spalania, w żaden sposób nie wpływają na ciśnienie wewnątrz pomieszczenia. Przyłącze powietrza z zewnątrz jest szczelnie zamykane po zakończeniu palenia. Salonowe i kuchenne kominki otwarte - prezentacja



  • włoskie kuchnie na drewno firmy La Nordica, z wymiennikiem wodnym do CO lub bez, z widocznym spektaklem ogniowym w palenisku - metalowe, kaflowe, w kamieniu wulkanicznym. Rosa XXL w kamieniu wulkanicznym W ofercie aż 32 modele kuchni (od rustykalnych po nowoczesne). Między innymi Kuchnia America z największym paleniskiem Zapiekanki ziemniaczane pieczone na płycie i piekarnikiem. Pieczenie szarlotki w piekarniku Świetnie nadaje się do ucztowania Pikantne ciasto fontina na bekonie i biesiadowania. Pikantne rogaliki Atrakcją w niej jest możliwość grillowania w jej przestronnym palenisku. Grillowanie polędwicy wieprzowej Wyróżniają się wśród nich, wysokiej jakości, eleganckie nowoczesne kuchnie wolno stojące i do zabudowy w meblach. Są z podwójnym przeszkleniem w palenisku, płytą ceramiczną lub żeliwną płytą grzewczą i oświetleniem w piekarniku. Film z nowoczesnymi kuchniami do zabudowy La Nordica Nowością wśród nich jest zjawiskowa kuchnia Verona XXL z panoramicznym paleniskiem. Wszystkie kuchnie można użytkować w domach energooszczędnych z rekuperacją.



  • hiszpańskie kuchnie Lacunza na drewno, z wymiennikiem wodnym do CO lub bez, z widocznym spektaklem ogniowym w palenisku. Jedna z kuchni (Clasica) wizualnie jest idealnie dopasowana do kuchennego pieca elektrycznego z płytą ceramiczną i kuchennego pieca gazowego z czterema fajerkami, tworząc bardzo ładny komplet. Firma produkuje też godne uwagi wkłady i piece kominkowe, zwłaszcza nowoczesne. Ciekawy jest piec kominkowy z obszernym piekarnikiem. Film przedstawiający te oryginalne kuchnie hiszpańskie i nie tylko



  • włoskie piece do pizzy Alfa opalane drewnem, Piec do pizzy - magia ucztowania amatorskie Piece do pizzy dla pasjonatów i profesjonalne, Komercyjne piece do pizzy do wewnątrz i na zewnątrz, Nie tylko pizza-kuchnia węgierska w wielu wymiarach komory pieczenia (od 1 pizzy Najmniejszy piec do pizzy do sześciu). Pieczenie 6 pizzy jednocześnie Dzięki technologii Forninox (stal nierdzewna + wysokiej jakości ceramika ogniotrwała) i najnowszemu patentowi Flue System, są najlepszymi i najnowocześniejszymi piecami na rynku światowym pod względem prędkości osiągania wysokich temperatur (500ºC uzyskują w 10-20 minut), stabilnego długotrwałego utrzywywania ciepła w komorze pieczenia, energooszczędności (zmniejszone zużycie drewna o 2/3 w stosunku do tradycyjnych murowanych pieców) i czystości spalania. Piec do pizzy-komfort kucharzenia Charakteryzują się wysoką sprawnością cieplną. Są wysokowydajne - jedną pizzę pieką w ciągu 90 sekund. Prawdziwa duża pizza neapolitańska w 90 sekund Mają kompaktowe wymiary, stosunkowo mały ciężar i znakomitą mobilność. Świetnie nadają się do małych przestrzeni wewnątrz i na zewnątrz domu. Piec do pizzy na pokazie w plenerze Jakością gotowania i pieczenia, dorównują ciężkim komercyjnym piecom do pizzy. Są wszechstronne - idealne do przygotowywania kilkudaniowych obiadów, wykwintnych kolacji na prawdziwym płomieniu. Piec do pizzy narodowym piecem Włochów Świetnie pieką chleby, ciasta, mięsa, Pieczony boczek z ziołami ryby, owoce morza, Różnorodne potrawy zapiekają warzywa, gotują zupy, gulasze, inne pyszności regionalnych kuchni. Potrawy są przepyszne, chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku (a nie wysuszone i gumowate, jak z elektrycznego piekarnika), zdrowe, zachowujące większość odżywczych składników. Można w nich zdrowo grillować wszystko, co tylko się da. Obrotowy grill w piecu do pizzy Ciekawym rozwiązaniem jest piec do pizzy z wbudowanym obok grillem i wokiem. Piec do pizzy z grillem i wokiem Niezastąpione w biesiadowaniu. Dobra zabawa w przygotowywaniu pizzy



  • włoskie gazowe piece do pizzy Alfa, na gaz ziemny lub propan-butan, Klasyczne pizze z pieca gazowego amatorskie i profesjonalne, Gazowe piece do pizzy w ekskluzywnych pizzeriach do wewnątrz Przyjemność pracy z gazowym piecem i na zewnątrz, w wielu wymiarach komory pieczenia (od 1 pizzy Najmniejszy gazowy piec do pizzy używany na balkonie do 7). Piec gazowy na 7 pizzy Idealne dla tych, którzy mieszkają w mieście, w gęstej zabudowie, np. w domkach szeregowych, a nawet w wieżowcach z balkonami. Chleb pita z najmniejszego pieca gazowego na balkonie Doskonale zastępują piekarniki elektryczne wewnątrz domu (najmniejszy z nich jest gotowy do użycia po 10 minutach!). Gazowy piec do pizzy w kuchni Są praktyczne, bardzo czyste w komorze gotowania i pieczenia (dla przewrażliwionych), Szarlotka cynamonowa w piecu gazowym i całkowicie bezdymne, a więc zupełnie nieuciążliwe dla sąsiadów. Ich obsługa jest prosta i intuicyjna. Obsługa gazowego pieca do pizzy Są uniwersalne. Każdy piec gazowy (oprócz najmniejszego na 1 pizzę) można bardzo łatwo i szybko przekształcić w piec opalany drewnem, gdy tylko przyjdzie nam na to ochota. Dzięki technologii Forninox i patentowi Flue System, są najlepszymi i najnowocześniejszymi piecami na rynku światowym pod względem prędkości osiągania wysokich temperatur (500ºC uzyskują w niespełna 10-15 minut), stabilnego długotrwałego utrzywywania ciepła w komorze pieczenia, energooszczędności (zmniejszone zużycie gazu) i czystości spalania. Charakteryzują się wysoką sprawnością cieplną. Są wysokowydajne Piec gazowy w pizzerii w Mediolanie - jedną pizzę pieką w ciągu 90 sekund. Prawdziwa duża pizza neapolitańska w 90 sekund Mają kompaktowe wymiary, stosunkowo mały ciężar i znakomitą mobilność. Są wszechstronne - idealne do przygotowywania kilkudaniowych obiadów i wykwintnych kolacji na prawdziwym płomieniu. Świetnie pieką chleby, Domowy chleb z najmniejszego gazowego pieca do pizzy ciasta, Ciasto pieczone w gazowym piecu do pizzy na balkonie mięsa, ryby, zapiekają warzywa, gotują zupy, gulasze, inne pyszności regionalnych kuchni. Kamienny garnek fasoli z boczkiem Potrawy są przepyszne, chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku (a nie wysuszone i gumowate, jak z elektrycznego piekarnika), Soczysta pieczeń wołowa zdrowe, zachowujące większość odżywczych składników. Zwykłe piekarniki przegrywają z nimi pod każdym względem, więc świetnie zastępują je w kuchni, podnosząc jakość przygotowywanych potraw. Dzięki temu, że są w stanie osiągnąć znacznie wyższe temperatury w komorze piekarniczej, wyzwalają kreatywność i otwierają morze nowych możliwości do eksperymentowania.



  • wkłady kominkowe na drewno, kasety grzewcze, piece kominkowe na drewno (również wyposażone w piekarnik), kotły kominkowe (wkłady z płaszczem wodnym) do wodnego centralnego ogrzewania na drewno, wkłady kominkowe z nasadką wodną do CO, sterowane mikroprocesorami i bez,



  • gazowe piece kominkowe sterowane pilotem; wolnostojąca gazowa latarnia ogrodowa,



  • pełny asortyment elementów do montażu kominków: dymowe rury podłączeniowe, kratki kominkowe, mastyka uszczelniająca (do 1200ºC), klej ceramiczny (do 1500ºC), silikon wysokotemperaturowy (do 300ºC), taśma aluminiowa z klejem odporna do 250ºC, gazoszczelne wyczystki kominowe, regulatory ciągu kominowego itp.,



  • elementy do montażu zautomatyzowanych kominkowych systemów rozprowadzania ciepłego powietrza: turbiny, elektroniczne regulatory obrotów turbin, filtry powietrza, kratki z żaluzjami i bez, anemostaty wywiewne do stropów betonowych i regipsowych, izolowane rozdzielniki gorącego powietrza, rury termofoniczne (klasa niepalności MO), rury „spiro”, wszelkiego typu złączki, trójniki, redukcje, opaski skrętne i inne niezbędne części,



  • polskie, czeskie i węgierskie kuchnie węglowe (także z widocznym ogniem w palenisku), w tym wiejska stalowo-żeliwna kuchnia węglowa „retro”,


  • piec kuchenny z przeszklonym piekarnikiem lub bez piekarnika na węgiel i drewno, wyposażony w powietrzny płaszcz grzewczy i posiadający przez to zdolność do ogrzania konwekcyjnie dodatkowych pomieszczeń poza izbą kuchenną, nawet oddalonych od niej (możliwość podłączenia turbiny),



  • metalowe piecyki kuchenne na węgiel lub tylko na drewno z możliwością gotowania, pieczenia,



  • metalowe kuchnie z płaszczem wodnym na paliwa stałe z piekarnikiem lub bez, przeznaczone do zamontowania w pomieszczeniach kuchennych, a ogrzewające etażowo całe mieszkania (jednocześnie wytwarzając ciepłą wodę użytkową i umożliwiając przygotowywanie posiłków), przeznaczone do zamontowania w instalacjach wodnych CO wszędzie tam, gdzie nie ma możliwości zamontowania typowych kotłów CO, dla których wymagane jest posiadanie specjalnie wydzielonych do tego celu kotłowni,



  • termopiecyki z wymiennikiem wodnym (drewno, węgiel) ogrzewające etażowo całe mieszkania (jednocześnie wytwarzając ciepłą wodę użytkową i umożliwiając przygotowywanie posiłków) lub wydzieloną część mieszkania. Przeznaczone są do zamontowania w instalacjach wodnych CO wszędzie tam, gdzie nie ma możliwości zamontowania typowych kotłów CO, dla których wymagane jest posiadanie specjalnie wydzielonych do tego celu kotłowni,



  • duńskie kominy z naturalnego pumeksu wulkanicznego Skorsten. Charakteryzują się najprostszym montażem na rynku, minimalizującym ryzyko popełnienia błędu, najwyższym bezpieczeństwem przeciwpożarowym (jako jedyne na świecie wymagają zerowej odległości od materiałów palnych), największą bezawaryjnością i najszybszym osiąganiem optymalnych parametrów spalania. Więcej: tutaj



  • bogata oferta kafli tradycyjnych, historycznych, ale także kafli posiadających nowoczesne kształty i faktury, szamotowych kafli nieszkliwionych, naśladujących surowe porowate i z rozstępami powierzchnie kamienne, malowniczych kafli artystycznych w ciekawej i rozbudowanej kolorystyce szkliw (błyszczących, matowych, efektowych), nadających się wyśmienicie nie tylko do budowy kuchni kaflowych, pieców chlebowych, kominków, lecz przede wszystkim na płaszcze kaflowe, powracających triumfalnie do naszych pomieszczeń (nie tylko ze względu na zdrowe promieniowanie), pokojowych pieców kaflowych - wybór kafli z 20 kaflarni polskich i zagranicznych,



  • gotowe (wcześniej rozrysowane) wzory różnorodnych pieców pokojowych (przyściennych, wolno stojących, okrągłych) w różnych stylach i w prawie stu atrakcyjnych kolorach szkliwa kafli do wyboru,



  • specjalistyczne elastyczne zduńskie fugi piecowe do kafli (ok. 100 kolorów),



  • wyposażenie kuchni kaflowych (okucia stalowe i żeliwne): drzwiczki kuchenne (paleniskowe, popielnikowe), piekarniki, drzwi wędzarni, drzwiczki pieca chlebowego, termometry, oprzyrządowanie pieca chlebowego, kociołki do podgrzewania wody z lejkiem i z kranikiem spustowym (z fasadą mosiężną lub miedzianą), kociołki żeliwne montowane w płycie trzonu kaflowego, ramy kuchenne z galeryjkami (relingami) wykonywane na wymiar, różnej wielkości ozdobne drzwiczki wyczystkowe (wyciorowe) i rewizyjne, szybry i zasuwy dymowe, haczyki kuchenne montowane w kaflach, różnorodne płyty kuchenne (także płyty gastronomiczne) i elementy wymienne do kuchni kaflowych i do węglowych kuchni metalowych, ruszty do kuchni i pieców kaflowych, a także do parników i innych urządzeń grzewczych,



  • ozdobne żeliwne drzwiczki paleniskowe z szybą witroceramiczną lub miką (naturalny przeźroczysty minerał), umożliwiające widok spektaklu ogniowego, do kuchni i pokojowych pieców kaflowych, „wkłady ogniowe” (element wymienny hermetycznych drzwiczek piecowych), przeszklone żeliwne drzwiczki paleniskowe o nowoczesnych prostych kształtach (różne wielkości), ozdobne żeliwne drzwiczki ażurowe (duży wybór) do pieców kaflowych, kominków domowych i palenisk ogrodowych itp.,



  • podkowy (cegiełki, wężownice) do przygotowywania ciepłej wody użytkowej w kuchennych trzonach kaflowych i przenośnych kuchniach węglowych,



  • gotowa mielona glina zduńska (pakowana po 20 kg). W pracach zduńskich mieszana z piaskiem 1:4. Wyśmienita na tynki gliniane, do wykorzystania w pracach ogrodowych,



  • kamienie zduńskie do doszlifowywania kafli,



  • kotły CO zgazowujące drewno w polanach, kotły na pellety (wszystkie sterowane mikroprocesorami),



  • najnowszej generacji kotły na paliwa stałe o pracy ciągłej z automatycznym podawaniem paliwa do spalania węgla w postaci eko-groszku z jednoczesnym spychaniem produktów spalania do popielnika,



  • powietrzne nadmuchowe piece na paliwa stałe, przeznaczone do ogrzewania rozgrzanym powietrzem: tuneli foliowych, szklarni, hal i innych pomieszczeń gospodarczych z możliwością przesyłu gorącego powietrza izolowanymi przewodami w odleglejsze miejsca,



  • nagrzewnice powietrza opalane drewnem, wyposażone w wentylator osiowy o niskiej emisji hałasu i dużym przepływie powietrza, przeznaczone do ogrzewania hal produkcyjnych, hangarów i magazynów, ogrzewania warsztatów samochodowych, budynków gospodarstw rolnych, innych pomieszczeń gospodarczych i przemysłowych,



  • ceramiczne kominy modułowe (kwasoodporne, gazoszczelne, z izolacją termiczną i przewietrzeniem) o małych gabarytach, szybkie w montażu, spełniające wszelkie wymogi stawiane nowoczesnym kominom
    (30 lat gwarancji),



  • wkłady kominowe i izolowane kominy dwuścienne z blachy stalowej kwasoodpornej i żaroodpornej,



  • gotowe - do użytku domowego i komercyjnego - ceramiczne piece chlebowe dostępne w ośmiu wielkościach, szybkie i łatwe w samodzielnym montażu,



  • biokominki,



  • kominki elektryczne (50 rodzajów); niektóre z nich są z gotowymi oryginalnymi angielskimi obudowami, kominki elektryczne sterowane pilotem,



  • metalowa przewoźna grillo-wędzarnia na kółkach w kształcie lokomotywy



  • atestowane środki do chemicznego likwidowania szklistej smoły węglowej i drzewnej (kreozotu) powstałej z palenia mokrym drewnem, a także wszystkimi innymi opałami stałymi. Smoła ta jest nieusuwalna metodami kominiarskimi, a niszczy nieodwracalnie kominy wykonane zarówno z cegieł, jak i nowoczesne kominy modułowe (również metalowe, do których podłączone są wszelkie piece na paliwa stałe). Środki te obniżają również zużycie drewna (koksu, węgla, miału) o 10-20%, przedłużają żywotność wkładów kominkowych, pieców na paliwa stałe, kotłów c.o. przez obniżenie szybkości korozji. Zapobiegają pożarom komina, eliminują konieczność mechanicznego czyszczenia urządzeń grzewczych i komina,



  • sznur uszczelniający drzwiczki wkładów kominkowych (od fi 6 do fi 16), specjalny klej do przyklejania tych sznurów do drzwiczek (do 1100ºC),




  • *****




    Zapewniamy kompleksowe wykonawstwo nie tylko kominkowych systemów grzewczych:

  • wykonujemy autorskie indywidualne kolorowe projekty:

  •     - ciepłych kominków akumulacyjnych, nowej generacji, sterowanych automatyką, do domów energooszczędnych z rekuperacją (i nie tylko), w opcji piekarnik lub wymiennik wodny CO,

    - akumulacyjnych pieców kuchennych, nowej generacji, sterowanych automatyką, do domów energooszczędnych z rekuperacją (i nie tylko), w opcji z wymiennikiem wodnym do CO,

    - pokojowych pieców akumulacyjnych, nowej generacji, sterowanych automatyką, do domów energooszczędnych z rekuperacją (i nie tylko), w opcji piekarnik lub wymiennik wodny CO,

    - tradycyjnych pokojowych pieców kaflowych z widocznym ogniem, wykonywanych zgodnie ze sztuką zduńską (w opcji bezpośredni dopływ powietrza z zewnątrz do spalania),

    - tradycyjnych kuchni kaflowych (trzonów kaflowych), wykonywanych zgodnie ze sztuką zduńską,

    - rozbudowanych dużych kompleksów kaflowych (np. kilkubryłowy pokojowy piec kaflowy z przypieckiem, zapieckiem, napieckiem, platformą sypialną + piec do pizzy (chlebowy) + kuchnia kaflowa z ogrzewaczem i z wmontowaną płytą elektryczną lub gazową i z dodatkowym elektrycznym piekarnikiem + wędzarnia + grill). Po przywiezieniu wszelkich materiałów na miejsce, wykonywane są prace zduńskie,

  • kompleksowo dobieramy urządzenia grzewcze (opalane różnymi paliwami) podłączane do wodnego centralnego ogrzewania, wytwarzające ciepłą wodę użytkową, służące do lokalnego dogrzewania pomieszczeń (przez promieniowanie, konwekcję). Dobieramy urządzenia do gotowania, pieczenia, grillowania. Doboru dokonujemy uwzględniając miejsce (region) posadowienia domu, możliwości domowników dysponowania czasem do okresowego podkładania opału do kotła, pieca itp., koszty eksploatacji, sposób użytkowania urządzenia (ciągły, okresowy), łatwość dostępu do pozyskania określonego rodzaju opału, tradycję na danym terenie, upodobania, przyzwyczajenia i nawyki użytkowników. Wpasowujemy te urządzenia - np. kuchnię na drewno (węglową), termę łazienkową, piecokominek, „kozę”, ciepły kominek - do stylu, charakteru wnętrz, w których będą zamontowane,


  • modernizujemy istniejące kominki, rozszerzając ich miejscowe właściwości grzewcze na ogrzewanie innych pomieszczeń, także tych na górze,


  • wykonujemy na zaprawie zduńskiej: tradycyjne kominki otwarte (salonowe, tarasowe, ogrodowe wolno stojące) i piece chlebowe (wewnętrzne i zewnętrzne),


  • dobieramy odpowiednie kominy lub dostosowujemy już istniejące do wysoko wydajnych urządzeń grzewczych,


  • rozwiązujemy wszelkie problemy związane z ogrzewaniem kominkowym, kominami, zakłóceniami na drodze kominek - wentylacja domowa itp.,



  • ***


    Zamówione komplety kafli i metalowych okuć na piece i trzony kuchenne zawozimy osobiście pod wskazany adres na terenie Unii Europejskiej. Każdy kafel jest osobno pakowany.

    Jesteśmy otwarci na każdy rodzaj współpracy. Wszelkie urządzenia kaflowe nie tylko wykonujemy sami od początku do końca, czyli od projektu po wykonawstwo. Świadczymy także tylko same usługi projektowe dla innych wykonawców, usługi projektowe z przywiezieniem na miejsce budowy wszelkich materiałów do wykonania, zaprojektowanego przez nas, urządzenia grzewczego. Realizujemy projekty architektów.


    ***

    Przedstawione na stronie internetowej urządzenia grzewcze są tylko małą cząstką posiadanej przez naszą firmę bogatej oferty tych urządzeń. Na stronę internetową wybrane zostały one subiektywnie w celu zaprezentowania i omówienia tylko niektórych technologii i rozwiązań grzewczych. Każdemu klientowi, w zależności od jego potrzeb i warunków, przedstawiane są odrębne propozycje różnych rozwiązań grzewczych z omówieniem ich zalet i wad, a także propozycje współpracy tych urządzeń grzewczych ze sobą.

    Na maile odpowiadamy wg kolejności ich otrzymywania. Sporządzamy indywidualne oferty mailowe urządzeń grzewczych, dobierając optymalne rozwiązania grzewcze do istniejących warunków u klienta. Oferty sporządzane są z przesłaniem dużych dokładnych zdjęć proponowanych urządzeń, cen ich zakupu z transportem na podany adres i warunków zakupu.

    Nie odpowiadamy na zbyt ogólne i mało konkretne zapytania, na zapytania bez podanego numeru telefonu kontaktowego i na zapytania bez podanej lokalizacji (tylko w przypadku wykonania usługi).


    ***

    Warunkiem realizacji sprzedaży i dostarczenia pod wskazany adres na terenie Polski lub poza jej granicami zamówionego urządzenia grzewczego lub innego produktu jest wpłata pełnej kwoty pieniędzy za to urządzenie grzewcze (produkt) gotówką w siedzibie naszej firmy lub przelewem na konto firmy:

    Firma Handlowo-Usługowa „Sobkowiak” Zofia Sobkowiak, ul. Ogrodowa 20,
    66-008 Świdnica k. Zielonej Góry


    ***

    W drodze wyjątku, przyjmujemy zamówienia telefonicznie od klientów nie posiadających poczty elektronicznej, a znających dobrze zamawiane urządzenie grzewcze np. produkowaną od lat kuchnię węglową. Wszelkie formalności i procedury załatwiamy wtedy telefonicznie.


    ***

    Osoby pragnące przyjechać do naszego salonu, prosimy o telefoniczne umówienie się z nami na konkretny dzień. Często zdarza się, że nie jesteśmy w stanie zająć się tak niespodziewanymi gośćmi, bo mamy u siebie w salonie rodzinę (nieraz z daleka) wcześniej umówioną i to jej przede wszystkim zobowiązani jesteśmy poświęcić nasz czas. By nie doszło do tak kłopotliwej sytuacji, prosimy o uprzednie zgłoszenie chęci przyjazdu do nas. A na wizytę u nas należy przeznaczyć przynajmniej kilka godzin. Jest to minimum. Wielu osobom zdaje się, po (nawet dokładnym) przestudiowaniu materiałów z naszej strony internetowej, że na temat swojego przyszłego ogrzewania wiedzą już wszystko, a po bezpośredniej rozmowie z nami zmieniają diametralnie swe preferencje. Dlaczego tak się dzieje? Nie wszystkie napisane artykuły na naszych stronach internetowych są odzwierciedleniem naszych aktualnie preferowanych rozwiązań grzewczych lub kulinarno-grzewczych. Także nie wszystkie dostępne u nas urządzenia grzewcze zostały przedstawione i opisane. Nasze strony internetowe są obszerne, a aktualizowane są (najczęściej z braku czasu) te artykuły, które dotyczą rozwiązań grzewczych, którymi pasjonujemy się najbardziej i je preferujemy, a także część artykułów wybranych subiektywnie i przypadkowo. Nie znaczy to wcale, że skoro niektóre rozwiązania grzewcze nie zostały opisane, to nie mamy ich w swojej ofercie. Mamy, tylko zabrakło nam czasu na podzielenie się nimi z Państwem. Na miejscu u nas można dowiedzieć się o wszystkich rozwiązaniach, jakimi dysponujemy. Wcześniej podjęte przez Państwa decyzje mogą więc ulec radykalnym zmianom.
    Duża liczba klientów niezbyt dokładnie wczytuje się w tekst na naszych stronach internetowych. Ogląda przede wszystkim same zdjęcia i na podstawie tylko kryterium wizualnego decyduje się na wybór urządzenia grzewczego. Grupa ta nie wnika głębiej w to, czy danego typu piec jest w ogóle im potrzebny lub błędnie interpretuje jego opis, wyciągając fałszywe wnioski co do jego przydatności w ich indywidualnym przypadku. Często musimy najpierw usystematyzować w nich wiedzę w sposób wręcz encyklopedyczny, następnie ukazać zalety i wady pewnych opcji, nieraz nie branych przez nich w ogóle pod uwagę, by później dopiero przedstawić konkretne rozwiązania. Na to wszystko potrzeba czasu. Więc by spotkanie z nami było efektywne i przebiegało sprawnie, wymagane jest wcześniejsze umówienie się.

    *
    Konsultacje dotyczące właściwego doboru rodzajów kominów, ustalenia średnic ich wewnętrznych kanałów dymowych, precyzyjnego umiejscowienia w budynku, określenia z której strony, każdy z kominów, i na jakiej wysokości ma mieć umieszczony trójnik przyłączeniowy i drzwiczki wyczystki - by w ogóle w przyszłości było możliwe wybudowanie kuchennych lub pokojowych urządzeń kaflowych wg wstępnych z nami ustaleń - są płatne wg cennika wewnętrznego firmy.
    W zakres konsultacji wchodzi ustalenie średnicy dopływu powietrza zewnętrznego do pokojowego pieca kaflowego, wytyczenie optymalnej drogi poprowadzenia tego kanału, określenie miejsca ulokowania czerpni na zewnątrz budynku i ujścia powietrza w obrębie zarysu przyszłej bryły pieca.
    Płatne konsultacje prowadzone są także w zakresie doboru i umieszczenia wolnostojącej grupy kominów, wokół których będą budowane w późniejszym terminie, mniej lub bardziej rozbudowane, kaflowe kompleksy kulinarno-ogrzewcze lub kulinarno-ogrzewczo-relaksacyjne.
    Odpłatne są także wstępne ustalenia techniczne dotyczące pokojowych pieców kaflowych z zamkniętą komorą spalania (z bezpośrednim dopływem powietrza zewnętrznego do paleniska), które będą budowane w domach energooszczędnych z rekuperacją.

    Wszelkie poniesione opłaty, związane z konsultacjami wstępnymi, a niezbędnymi, by bezproblemowo i bezpiecznie wybudować później - we właściwym czasie - urządzenia kaflowe, są zawsze wliczane w cenę zakupu w naszej firmie kominów (komina) lub - na etapie wykonywania kosztorysów - wliczane w koszt zakupionych w naszej firmie materiałów, przeznaczonych do wykonania tych kaflowych urządzeń.
    Płaci się więc tylko na początku ustaleń, lecz później i tak jest to wliczane w materiały, więc ostatecznie konsultacje są darmowe.

    *
    Projekty urządzeń kaflowych, będące rysunkami wykonawczymi, są odpłatne wg cennika wewnętrznego firmy. Podczas zamawiania u nas materiałów na te urządzenia, koszt wykonania rysunków jest także zawsze wliczany w koszt tych materiałów.


    ***

    Zapraszamy w godz. od 10°° do 18°° od poniedziałku do soboty.

    Zapytanie o ofertę można wysłać z poniższego formularza:

    *****